Familie archief
Werken met archieven
Het kennen van het verleden en afstamming is essentieel voor het begrijpen van de samenleving waarin wij opgroeien en leven. De visie is deelnemers te doen ontdekken welke (al dan niet verborgen) schatten aan familiegegevens (documenten, beeldmateriaal, enz) stof liggen te vergaren en daarmee iets nuttigs te produceren om op die manier ons familiaal erfgoed de plaats en betekenis te geven die het verdient.
De doelgroepen zijn enerzijds jongeren en anderzijds personen (volwassenen) met interesse voor familiekunde en genealogie. Voor jongeren kadert dit initiatief zich in de nood om hun talenten te ontwikkelen en nuttige vaardigheden te verwerven. Er is ook nood om het reguliere publiek van het verenigingsleven (meestal eerder oudere personen), die zich wensen in te zetten voor het behoud van ons erfgoed en met interesse voor familiekunde en genealogie, een kader aan te bieden voor een zinvolle beleving en invulling van hun tijd. Verder kan dit initiatief de gelegenheid bieden om nieuwe leden aan te werven en/of een ledenbestand te verjongen.
Het opzet van deze module is om de deelnemers de basisbeginselen bij te brengen van het werken met een archief, het bepalen van de personen die deel uitmaken van een familie, het beschrijven van hun samenhangen en het vastleggen van hun verhalen. De deelnemers aan deze activiteit zullen leren om te gaan met archieven, hoe deze te digitaliseren en te bewaren (zowel fysiek als in elektronische vorm), hoe deze gegevens onder te brengen in een digitale inventaris, hoe verbanden te leggen tussen documenten en personen, enz. Het aantal deelnemers (per specifieke doelgroep) per sessie wordt geschat op 20.
Het finaal resultaat is enerzijds een ‘familieboek’ (de leden van een ‘familie’ zijn zowel de ascendenten als de descendenten t.e.m. de 4e graad van verwantschap t.o.v. een bepaalde persoon/stamvader) en anderzijds een ‘familie archief’ (digitale inventaris). Het familieboek/archief is een levend geheel dat op een veilige manier bewaard en ontsloten wordt. Het geheel wordt toegankelijk gesteld in de ‘cloud’ op een gecontroleerde manier in overeenstemming met de AVG/GDPR regelgeving. De toepassing in de cloud (enkel browser is vereist) laat toe dat gebruikers het geheel verder kunnen aanvullen en aanpassen naargelang meer gegevens ter beschikking komen en/of meer nauwkeurige informatie bekend wordt.
Het samenstellen en beheren van familieboek/archief in de vorm van een digitale inventaris laat toe:
- familiedocumenten (akten, bidprentjes, rouwbrieven, beeldmateriaal, enz) te bewaren en effectief te ontsluiten;
- persoonsgegevens in een aantrekkelijke vorm en in een standaard formaat aan te bieden;
- het delen van informatie (binnen een familie) te faciliteren;
- de participatie van andere deelnemers (leden van familie) te stimuleren;
- de nauwkeurigheid en de volledigheid van de gegevens te verbeteren.
De verworven vaardigheden zijn: het werken met onvolledige en/of onnauwkeurige gegevens, het digitaliseren van documenten en van beeldmateriaal in een geëigende vorm/formaat met behulp van geschikte ’tools’, het organiseren en verwerken van informatie, het werken met databases (‘big data’), het gebruik van efficiënte ICT-hulpmiddelen, enz.
Dit project is innovatief:
- de combinatie van verschillende kennisdomeinen (erfgoedbeheer, genealogie en familiekunde) in een
samenwerkingsverband is uniek; - de doelgroepen jongeren (10-15 jaar) opent een perspectief naar verjonging van het ledenbestand, en de personen met interesse in familiekunde opent een perspectief naar werving van het ledenbestand van de organiserende lokale organisatie, De realisatie van de workshops is verschillend naargelang de doelgroep (jongeren of volwassenen);
- het inzetten van cloud-diensten als platform leidt tot effectief delen van informatie en tot participatie van
alle betrokken personen en vormt de basis voor gepersonaliseerd leren.